Egy régebbi Záróra műsorban szó volt vitaminokról, magzatvédÅ‘ szerek hasznosságáról. Ma ennek néztem utána egy kicsit, és ahogy ez lenni szokott olvasgatás közben sok más érdekességre bukkantam elég hamar. KészÃtetteem egy táblázatot közben a napi vitaminszükségletrÅ‘l, amihez kerestem a neten több forrást is.
A wikipedia szerint: alacsonyabb a kozkázata a szÃv-, neurológiai betegségek kialakulásának azokban akik több zöldséget gyümölcsöt esznek, és némelyik még a rák ellen is véd. Mivel a zöldségek gyümölcsök jó antioxidáns források, ez azt sugalja hogy az antioxidánsok meggátolnak néhány betegséget, de klinikai kisérletek ezt nem igazolták. Vagyis úgy tűnik ez mégsem igaz, az antioxidánsoknak nincs kimutatható hatása krónikus betegségekre mint pl. a rák.
“flavonoids themselves are of little or no direct antioxidant value”
” flavonoids and other polyphenols are poorly absorbed (less than 5%), with most of what is absorbed being quickly metabolized and excreted. The increase in antioxidant capacity of blood seen after the consumption of flavonoid-rich foods is not caused directly by flavonoids themselves, but most likely is due to increased uric acid levels that result from metabolism of flavonoids.” “body sees them as foreign compounds and is trying to get rid of them”
Linkek:
Magzatvédő vitamin
vitamin-, ásványianyag-szükségletet @ gourmandnet.hu
en.wikipedia.org/wiki/Vitamin
en.wikipedia.org/wiki/Macromineral
en.wikipedia.org/wiki/Antioxidant
en.wikipedia.org/wiki/Flavonoids